Hoe werkt EMDR

De therapeut brengt eerst met u in kaart welke ervaringen uit het verleden behandeld moeten worden. Hierbij hoeft u de gebeurtenis niet helemaal of tot in detail te vertellen. Het is te zien als het maken van een puntsgewijs, kort en krachtig plan van aanpak. Zo ontstaat een ‘lijst’ met nare herinneringen of een aantal clusters van verschillende nare herinneringen. De nare herinneringen worden één voor één behandeld.

Na selectie van de eerst te behandelen herinnering gaat de therapeut deze herinnering als het ware met u ‘klaarmaken’ om verwerkt te worden. U vertelt de herinnering van begin tot eind zoals het in uw geheugen opgeslagen is en kiest u dan het meest spanningsvolle beeld. De therapeut stelt dan nog enkele korte vragen aan u.

Dan gaat u zich concentreren op het geselecteerde herinneringsbeeld, de bijbehorende gedachte, emotie en de locatie van het gevoel in uw lichaam. Tegelijkertijd krijgt u een afleiding aangeboden. Vaak een lampje die u met de ogen moet volgen van rechts naar links en terug. Deze afleiding zorgt er samen met de blootstelling aan het nare herinneringsbeeld voor dat uw brein de nare herinnering -alsnog- op een goede manier kan verwerken. Soms wordt een tril-apparaat gebruikt om het werkgeheugen optimale afleiding te geven.

U zult merken dat het op den duur steeds makkelijker wordt om naar het herinneringsbeeld te kijken. De voorheen nare en zeer gevoelige herinnering wordt uiteindelijk een meer neutrale herinnering, die gewoon net als alle andere herinneringen deel uitmaakt van uw verleden. Lees meer over behandelduur


EMDR-apparaat

U volgt een lampje met de ogen van rechts naar links en terug. Deze afleiding zorgt er samen met de blootstelling aan het nare herinneringsbeeld voor dat uw brein de nare herinnering -alsnog- op een goede manier kan verwerken.

Behandelplan

Afspraak maken

Een wachtlijst is er niet. Na het eerste telefonisch-, whatsapp- of e-mailcontact kunt u meestal binnen twee weken terecht.

Intakegesprek en behandelplan

In het eerste gesprek (intakegesprek) brengt de therapeut met u in kaart wat uw klachten zijn en uw hulpvraag is. Wanneer u en de therapeut beide van mening zijn dat traumabehandeling de (eerst) aangewezen behandeling is, wordt er een plan van aanpak gemaakt en een behandelovereenkomst ingevuld en getekend. Vervolgens wordt er samen met u een planning gemaakt ten aanzien van therapie afspraken.


Behandelduur

De duur van een behandeltraject is afhankelijk van verschillende zaken. Onder andere natuurlijk de hoeveelheid ingrijpende ervaringen die u heeft meegemaakt, maar ook leeftijd, snelheid waarmee u informatie verwerkt en de eventuele aanwezigheid van huidige stress en/of andere problemen spelen hierbij een rol. De therapeut kan u na het eerste gesprek een goede indicatie geven van het te verwachten aantal sessies. Meestal is dit 1 tot 10 sessies. Er worden vaak dubbele sessies gepland, zodat er efficiënter van de tijd gebruik gemaakt kan worden en u eerder van uw klachten af bent.

"Eerst kon ik niet geloven dat dit zou helpen, maar het werkt echt!"
InVivo - praktijk voor traumabehandeling

Contact

  • Hoendiep 111
  • 9743 AP Groningen
  • 06-14173603
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Registraties

  • KvK 01181089
  • BIG 09920299325
  • NVGzP 4144
  • VEN 31673
  • VGCt 204469
  • AGB 94010441

Social media