De therapeut brengt eerst met u in kaart welke ervaringen uit het verleden behandeld moeten worden. Hierbij hoeft u de gebeurtenis niet helemaal of tot in detail te vertellen. Het is te zien als het maken van een puntsgewijs, kort en krachtig plan van aanpak. Zo ontstaat een ‘lijst’ met nare herinneringen of een aantal clusters van verschillende nare herinneringen. De nare herinneringen worden één voor één behandeld.
Na selectie van de eerst te behandelen herinnering gaat de therapeut deze herinnering als het ware met u ‘klaarmaken’ om verwerkt te worden. U vertelt de herinnering van begin tot eind zoals het in uw geheugen opgeslagen is en kiest u dan het meest spanningsvolle beeld. De therapeut stelt dan nog enkele korte vragen aan u.
Dan gaat u zich concentreren op het geselecteerde herinneringsbeeld, de bijbehorende gedachte, emotie en de locatie van het gevoel in uw lichaam. Tegelijkertijd krijgt u een afleiding aangeboden. Vaak een lampje die u met de ogen moet volgen van rechts naar links en terug. Deze afleiding zorgt er samen met de blootstelling aan het nare herinneringsbeeld voor dat uw brein de nare herinnering -alsnog- op een goede manier kan verwerken. Soms wordt een tril-apparaat gebruikt om het werkgeheugen optimale afleiding te geven.
U zult merken dat het op den duur steeds makkelijker wordt om naar het herinneringsbeeld te kijken. De voorheen nare en zeer gevoelige herinnering wordt uiteindelijk een meer neutrale herinnering, die gewoon net als alle andere herinneringen deel uitmaakt van uw verleden. Lees meer over behandelduur